duminică, 10 octombrie 2010

Cartea de vizită a Universității de Stat din Moldova


   Pentru prima oară în viața mea am pășit pragul muzeului Universității de Stat din Moldova. Soarele puernic al unei zile de mai, mi-a consumat toate puterile și simt nevoia să trag o gură de aer proaspăt și rece. Mă îndrept hotărît spre ușa muzeului dar cu îndoiala că ar putea fi închisă. Am noroc! Intru în muzeu și simt că mă cufund într-o oază de liniște și răcoare. Primul lucru care îmi atrage atenția este o poezie scrisă cu caractere mari pe un panou atîrnat deasupra unei uși. Involuntar îmi arunc privirea acolo și nu pot să merg mai departe pînă nu o citesc toată. Este o poezie care reprezintă imaginea Universității și mesajul ei mă face să cred că în acest muzeu voi descoperi multe lucruri noi despre instituția în  care îmi fac studiile.
    Ghidul meu este Valeriu Cozma, profesor de istorie, care mă salută binevoitor  ” Bine ați venit la noi, eu sunt cel care are grijă ca excursia dvs să fie utilă și interesantă”. În mijlocul primei săli a muzeului observ o machetă care întrunește în miniatură blocurile de studiu și căminele studențești ale Universității de Stat. Ea a fost realizată în anul 2005 și reprezintă viziunea cîtorva tineri arhitecți asupra aspectului exterior al USM în viitor. Proiectul este bine chibzuit pînă la cele mai mici detalii. Macheta are dimensiuni destul de sugestive, care mă ajută să-mi imaginez cum ar arăta aceste constucții în realitate.
    La vitrina principală observ diplomele de excelență ale USM. Ghidul mă informează că acest muzeu înființat în 2006, este de fapt și o arhivă a Universității, care păstrează istoria și realizările importante ale instituției pentru generațiile trecute, prezente și viitoare. Îmi îndrept privirea spre placatele atîrnate pe pereții sălii și mă conving că ghidul are dreptate. În partea de sus a peretelui din față, văd fotografiile tuturor rectorilor USM, care împreună cu profesorii, au contribit la dezvoltarea ei.
    Fiecare Facultate din cadrul Universității, are rezervat un loc de cinste în acest muzeu. Conducerea Facultății are grijă să ofere colaboratorilor muzeului materialele necesare pentru amenajarea locului destinat facultății respective: date istorice, evenimente, fotografiile profesorilor. Panoul fiecărei Facultăți, care este și o carte de vizită, are și o vitrină în care observ că sunt aranjate cărțile scrise de lectorii acesteia.
    Astfel, trec prin cele trei săli ale muzeului, și-mi creez o imagine generală despre întreaga universitate. Pe fața mea apare un zîmbet atunci cînd printre fotografiile profesorilor și studenților, regăsesc fețe cunoscute. Aceste imagini ne reprezintă pe noi, prin ele am intrat și noi în istoria Universității de Stat. Inima îmi bate cu putere pentru că sunt mîndră că sunt studenta acestei instituții superioare de învățămînt.
    Am ajuns și în sala cea mai interesantă! În partea dreaptă văd titlul afișat cu litere aurii ”Viața și activitatea tineretului studios”. Fotografiile alb-negru se aseamănă cu cele pe care mi le arătau părinții, din perioada cînd erau și ei studenți.
    Vai!  Nu am văzut în viața mea atîtea medalii și cupe adunate la un loc! Ele toate reprezintă succesele studenților Universității din țară și de peste hotare. Alături  văd exponate din colecția personală a lui Gheorghe Rusnac, fostul rector al USM și actualul ambasador al Republicii Moldova în Italia. În aceeași sală văd materiale referitoare la activitate USM în mediul universitar național și internațional.
    M-a mirat faptul că atît timp cît am fost eu în muzeu, nu a mai venit nici un vizitator. Dar, Valeriu Cozma mă asigură că muzeul este vizitat zilnic de studenții Universității și nu numai ”Aici vin studenții actuali ai Universității sau cei care au absolvit-o deja. Deseori suntem vizitați și de liceeni care doresc să se decidă ce facultate vor alege în viitor.”
   Printre imaginile de suflet pe care le găzduiește muzeul, mă simt ca acasă. Aș mai merge prin aceste săli de o mie de ori. Sunt sigură că de fiecare dată voi afla ceva nou, voi descoperi o lume aparte, care te captează și te vrăjește.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu