luni, 6 decembrie 2010

Din nou primii la sărăcie

 Mai bine de 26 la sută din cetăţenii R. Moldova trăiesc în sărăcie absolută, iar unu din şapte - în sărăcie extremă, cu un venit de, cel mult, 25 dolari pe lună. Astfel, R. Moldova rămâne şi în continuare cea mai săracă ţară din Europa.
După colapsul Uniunii Sovietice, Moldova s-a confruntat cu cea mai profundă și prelungită recesiune în rîndurile țărilor în curs de tranziție, iar creșterea survenită la nivelului sărăciei a transformat-o în cea mai săracă țară din Europa la etapa actuală.
În condiţiile lipsei locurilor de muncă bine plătite, unica şansă de supravieţuire a multor familii este emigrarea. Aproximativ un milion de moldoveni muncesc în prezent peste hotare. Republica Moldova se situeaza printre primele pozitii intre tarile cu cele mai mari venituri provenite din banii trimisi acasa de cei angajati peste hotare. Datorită acestora, pe timpul guvernării comuniste, statul afirma că situația economică a Republicii Moldova se ameliorează. Aceasta era de fapt o strategie de manipulare, rezultatele căreia au putut fi observate în 2008, atunci cînd criza economice mondială a lovit puternic în economia țării noastre. În această perioadă, remitențele au scăzut cu 30 de procente iar economia dependenta de agricultura, s-a contractat cu 6,5 procente, ducand la dublarea ratei somajului si cresterea nivelului de saracie.
Acest declin și impas economic, poate fi explicat prin faptul că remitenţele inundă țara, iar băncile există doar pentru a deservi banii care vin în țară. În plus, sărăcia nu va fi depășită atîta timp cît în țara noastră va exista o economie subterană care ignoră legile și impozitele. Este suficient un singur exemplu pentru a argumenta această situație ”Deși, statisticile arată că Moldova este o țară extrem de săracă, ne putem lăuda cu o mulţime de bănci şi femei îmbrăcate foarte scump. De aici se trage o concluzie că statisticile oficiale ale Republicii Moldova şi realitatea economică nu coincid.
În 2009, noul guvern al Republicii Moldova, angajîndu-se să facă reforme, a castigat încrederea - și banii - instituțiilor internaționale. Astfel, în luna martie, Uniunea Europeana, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondiala si mai multe tari au promis acordarea unor imprumuturi de 2 miliarde de euro. Însă, nu suma este importantă, ci modul în care ea va fi utilizată. Este necesară o gestionare foarte riguroasă a acestor resurse pentru ca Moldova să facă primii pași spre dezvoltare. Și, să nu uităm că noi, copii noștri și poate chiar nepoții noștri, vor trebui să muncească pentru restituirea acestor împrumuturi.
Este evident faptul că statului îi revine rolul cel mai important în iradicarea sărăciei. Cele mai simple și cele mai eficiente soluții în acest sens, se bat însă cap în cap cu alte paradoxuri din țara noastră.
Crearea locurilor de muncă bine remunerate constituie o cale sigură de ieșire din sărăcie, dar piața muncii din Moldova este slăbită și se caracterizează prin locuri de muncă cu productivitate redusă.
Doar firmele private și firmele mici posedă calitatea de furnizor net de locuri de muncă, dar acestea sunt puține în Moldova deocamdată, în special din motivul costurilor mari de reglementare a afacerilor.
Migrarea internațională este o strategie importantă pentru a face față sărăciei, dar prezintă riscuri considerabile de ordin personal pentru majoritatea populației.
Investițiilor externe ar însemna salvarea Moldovei de la sărăcie. Însă, pentru atragerea acestora este nevoie de o infrastructură bine pusă la punct, la care Moldova nici nu poate visa.
Vom fi o țară săracă și în continuare și urmările acestui fenomen le va suporta omul de rînd, care nu a fost scutit niciodată de impozite, care are cel mai mult de suferit de pe urma majorării prețurilor și care nu pot să schimbe cu nimc politica promovată de stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu