miercuri, 8 decembrie 2010

Ernest Vardanean – spion sau victimă a unui joc politic

Cazul jurnalistului Ernest Vardanean, arestat de autoritatile transnistrene, trezește nedumerire atît în rîndurile autorităților de la Chișinău cît și a comunității internaționale. El a fost arestat în urmă cu 9 luni, fiind acuzat de spionaj și înaltă trădare în favoarea Moldovei. Ernest Vardanean nu-și poate demonstra nevinovăția și nici măcar nu-și poate organiza apărarea, iar procesul de judecată care a început acum o lună se desfășoară cu ușile închise.
În Transnistria nu se respectă drepturile omului
Drepturile sale sunt încălcate prin faptul că nu i se permite să-şi aleagă avocatul, iar organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului nu li se permite să verifice condiţiile de detenţie, starea sănătăţii jurnalistului şi să se convingă că asupra lui nu se exercită persiuni. Experţii Asociaţiei „Promo-LEX”, care monitorizează drepturile omului în regiunea transnistreană, spun că în stânga Nistrului oamenii sunt foarte uşor reţinuţi, privaţi de libertate, condamnaţi. Toate deciziile sunt ilegale, fiind emise de aşa-numite „instanţe de judecată” şi „organe de drept” neconstituţionale, ce nu pot înfăptui justiţia. Ion Manole, directorul Asociaţiei „Promo-Lex”, spune că aceste cazuri arată starea de lucruri din regiune, unde oamenii sunt arestaţi foarte uşor şi deţinuţi în condiţii inumane. „Invocarea unor aşa-zise crime gen terorism, trădare de patrie, sau spionaj este cea mai uşoară metodă de intimidare a populaţiei. Prin astfel de incriminări, populaţia devine mult mai atentă la ceea ce spune, la ceea ce face şi situaţia convine regimului pentru a-şi menţine influenţa şi a menţine frica, spaima în rândurile populaţiei”. Locuitorii din stânga Nistrului rămân ostaticii unei situaţii grave: deşi sunt cetăţeni ai R. Moldova, autorităţile statului nu-i pot proteja de abuzurile regimului ilegal de la Tiraspol. Organele constituţionale ale R. Moldova sunt obligate să se autosesizeze pe fiecare caz, însă acest lucru de multe ori nu se întâmplă.
Jurnalistul şi politologul Ernest Vardanean este bine cunoscut pe ambele maluri ale Nistrului, mai ales prin stilul său critic, echilibrat şi nepărtinitor. El a participat alături de alţi jurnalişti din Transnistria la mai multe proiecte ale unor ONG-uri din Moldova menite să apropie cele două maluri ale Nistrului. El activează de 7 ani în jurnalism, a fost reporter al agenţiei de ştiri "Novîi Region" în Transnistria, iar din 2009 scrie pentru săptămînalul "Puls" din Moldova, ceea ce a provocat nemulțumirea autorităților transnistrene. În 2009 a depus actele să se angajeze la Secretariatul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York. A trecut trei etape ale concursului, a fost selectat, aştepta în ultimele luni oferta şi contractul cu ONU.
Arestare nejustificată
La 7 aprilie Ernest Vardanean a fost arestat de un grup de agenţi înarmaţi ai Ministerului Securităţii de Stat al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene. Irina Vardanean, soția jurnalistului, a fost alături de soțul ei în momentul arestării lui „Ne apropiam de blocul nostru, la scară ne aştepta un grup de persoane îmbcăcaţi în civil care s-au prezentat ca fiind de la Ministerul Securităţii „mgb” şi l-au urcat imediat în maşină. Cu mine au rămas patru persoane care mi-au arătat un mandat de pecheziţie a apartamentului nostru, au urcat cu mine, după care trei ore şi mai bine a durat percheziţia”.
În momentul arestării, ofițerii nu au prezentat acuzațiile în baza cărora jurnalistul este reținut. Abia la 16 aprilie lui Ernest Vardanean i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea oficială  „înaltă trădare de stat”, în temeiul articolului 271 din Codul penal al Transnistriei.
În perioada anchetei, la domiciliul jurnalistului au mai fost organizate două percheziţii, după care Ministerul Securităţii de la Tiraspol a aplicat sechestru asupra bunurilor familiei Vardanean. Pînă la 21 septembrie, soția lui Ernest Vardanean putea să-l viziteze de 2 ori pe lună, dar în utima perioadă acest lucru a fost interzis „Conform legislaţiei din stânga Nistrului, dacă dosarul este transmis în instanţă, nu avem dreptul la întrevederi fără acordul scris al judecătorului.”
Lui Ernest Vardanean nu i s-a permis să angajeze un avocat din Republica Moldova sau Federaţia Rusă, iar avocatul din oficiu, numit de autorităţile de la Tiraspol, nu doreşte să comunice cu membrii familiei. Pe moment, Ernest Vardanean este susţinut de juriştii de la Asociaţia „Promo Lex” din Chişinău.
Procesul se desfășoară cu ușile închise
La 5 noiembrie a început procesul împotriva lui Ernest Vardanean. Acesta a avut loc loc cu uşile închise. Pînă la momentul actual s-au desfășurat 5 ședințe. Avocaţii de la Chișinău spun că nu au putut să participe la proces şi nici clientul lor nu a fost adus la Judecătoria supremă „În ziua procesului am fost la Tiraspol. Am asistat la o parodie de şedinţă, fiind în holul Judecătoriei supreme a aşa-numitei Transnistrii. Pe coridor ne-am întâlnit cu procurorul care duce dosarul lui Ernest Vardanean, care ne-a comunicat că şedinţa deja a avut loc, deşi eram citaţi la ora 10.00 şi la aceeaşi oră am şi ajuns acolo. Ne-a comunicat că Ernest Vardanean rămîne în arest pe un termen de 60 de zile”.
Potrivit portalului de ştiri tiras.ru , în calitate de martori în faţa instanţei vor fi audiaţi oficiali ai republicii separatiste. Deși în acest caz, după cum susțin autoritățile transnistrene, sunt implicați și oficiali de la Chișinău, cărora, conform acuzațiilor Tiraspolului, Ernest le furniza informații secrete despre politica Transnistriei, aceștia nu vor fi audiați în cadrul procesului.
                Ernest Vardanean își recunoaște vina?
La o lună după arestarea jurnalistului, acesta a apărut la televiziunea transnistreană într-o înregistrare video, recunoscînd că a făcut spionaj în favoarea Moldovei "În luna mai 2001, când îmi făceam studiile în anul patru, la facultatea Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat din Moldova, am fost racolat de Serviciul de Informaţii şi Securitate din Moldova". El a menţionat că a fost şantajat, ameninţat şi impus să semneze anumite documente, conform cărora era obligat să furnizeze informaţii pentru SIS, privind situaţia politică din Transnistria."Am fost doar un furnizor de informaţii", a spus jurnalistul. El consideră că a fost depistat de către Serviciile de securitate transnistrene, pentru că SIS-ul a fost iresponsabil şi nu a vut grijă de furnizorii săi. "Am fost aruncat pe un câmp minat şi trebuia să mă descurc singur. Nu sunt duşmanul Transnistriei, sunt o victimă".
Deși în această înregistrare Ernest Vardanean își recunoaște vina, atît familia jurnalistului, cît și autoritățile de la Chișinău, nu consideră că declarațiile făcute sunt un argument pentru acuzarea lui Ernest, deoarece este evident faptul că ele au fost făcute sub presiunea ofițerilor Ministerului Securității Naționale de la Tiraspol.
Victor Osipov, vicepremierul moldovean pentru reintegrare, este convins că “Această adresare a fost făcută sub supraveghere şi, pot afirma că şi sub presiunea ofiţerului MGB care stătea alături de el. Un argument în plus al acestor circumstanţe este şi monologul fluent al jurnalistului care fără a se uita pe foaie, raporta supravegheat de ofiţerul MGB“.
Totodată, vicepremierul a specificat că înregistrarea video nu a constituit o surpriză pentru Guvernul moldovean, deoarece “ne-am aşteptat că se va face presiune asupra lui, că ar putea să iasă cu orice fel de declaraţii despre faptul că a fost racolat de nu mai ştiu care servicii speciale – extraterestre, moldovene, occidentale sau ruseşti“.
Mama lui Ernest Vardanean este sigură că fiul său nu a colaborat cu Serviciul de Informaţii şi Securitate din Moldova. Avocatul familiei, Alexandru Postică, spune că jurnalistul a fost torturat şi forţat să recunoască fapte pe care nu le-a comis: "Consider ca deja e demonstrat faptul torturii, cel putin psihologice în privinta lui Ernest Vardanean, care în schimbul vizitei soţiei sale, a fost impus să recunoască această vină. Mai mult decât atît, starea lui este foarta rea, dînsul a slăbit foarte mult şi are rezistenţa morală înfrîntă."
Tiraspolul face presiuni
În pofida faptului că nimeni nu recunoaște autenticitatea acestei înregistrări video, ea ar putea fi, pentru autoritățile transnistrene, o probă incontestabilă pentru demonstrarea vinovăției jurnalistului. Pare a fi dubioasă această înregistrare și prin simplul motiv că ea a fost făcută în perioada anchetei. De ce ar fi avut nevoie Ernest Vardanean să-și declare public vina, la numai o lună după arestarea lui, dacă el ar fi putut face acest lucru în cadrul procesului, în fața judecătorilor și a avocaților? În plus, declarația lui Ernest, ar putea fi mai mult decît suficientă pentru începutul procesului propriu-zis și pronunțarea sentinței. Totuși, procesul a început abia peste 5 luni din momentul apariției înregistrării, iar pînă la rostirea sentinței mai este încă mult. Deci, autoritățile transnistrene trag de timp și urmăresc un alt scop pe lîngă condamnarea lui Ernest Vardanean, el servind în acest context, o miză pentru cîștigarea unui joc mult mai murdar.
O dovadă în acest sens este și scrisoarea deschisă semnată de Ernest Vardanean în preajma procesului. În mesajul a cărui autenticitate nu a putut fi verificată, sunt reluate acuzaţiile la adresa Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova de a-l fi forţat pe Ernest Vardanean şi Ilie Cazac, un alt tînăr aflat în detenţia serviciilor secrete de la Tiraspol, să spioneze în favoarea Chişinăului, după care i-ar fi abandonat şi „predat” mgb-ului transnistrean. În scrisoarea atribuită jurnalistului, sunt acuzate autorităţile şi partidele politice din Republica Moldova pentru că nu ar manifesta interes faţă de soarta celor doi deţinuţi de la Tiraspol.
Prin aceste unelte, Tiraspolul vrea să facă presiuni asupra Chișinăului și a partidelor politice de aici.
Chișinăul neputincios
Chişinăul pledează pentru eliberarea imediată a jurnalistului Ernest Vardanean, deoarece autoritățile din partea stîngă a Nistrului consideră că acesta este victima unui joc politic. Însă, autoritățile separatiste nu mai țin cot de părerea Chișinăului. S-a ajuns la această situaţie din cauză că, pe parcursul acelor 18 ani de după războiul moldo-rus, din 1992, autorităţile constituţionale ale Moldovei au abandonat această regiune, lăsând regimul de acolo să-şi întărească structurile. Cetățenii din stînga Nistrului, care, tot mai des sunt arestați de MGB, nu mai solicită ajutorul autorităţilor constituţionale din cauza lipsei de credibilitate. Organele de drept din Moldova ignoră drepturile constituţionale ale persoanelor aflate în teritoriul controlat de administraţia de la Tiraspol şi îşi declină orice responsabilitate pentru starea de fapt din acest spaţiu. În soluționarea cazului lui Ernest Vardanean, însă,  autoritățile de la Chișinău s-au implicat foarte mult, dar pentru Transnistria Chișinăul nu mai prezintă o autoritate.
Victor Osipov afirmă că Ernest Vardanean este acuzat pe nedrept ”Acuzaţiile aduse jurnalistului Ernest Vardanean de către autorităţile de la Tiraspol nu au bază şi nu sunt elocvente pentru persoana acuzată, deoarece Ernest, în calitatea sa de jurnalist liber profesionist, nu are cum să deţină informaţii de stat, cu grif secret deoarece nu este membru si nu face parte din structurile administraţiei de la Tiraspol. Astfel, acesta nu poate fi acuzat de înaltă trădare.”
OSCE se implică, Rusia tace
Familia lui Vardanean a trimis scrisori preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, şi premierului Vladimir Putin, dar nu a primit niciun răspuns. Acest lucru poate fi explicat doar prin faptul că Rusia nu vrea să se implice pentru că cunoaște planul de acțiuni al Transnistrie și scopul urmărit de Tiraspol în acest caz.
Cazul lui Ernest Vardanean a intrat şi în vizorul Misiunii OSCE de la Chişinău. Şeful biroului pentru reintegrare al guvernului, Ion Stăvilă afirma că Chişinăul va solicita şi implicarea celorlalţi mediatori şi observatori în reglementarea transnisterană „Reținerea abuzivă a lui Ernest Vardanean este un caz ieşit din comun, care poate fi tratat ca un act de intimidare a jurnaliştilor din regiunea transnistreană, de îngrădire a dreptului la exprimare liberă şi o îngrădire a libertăţilor fundamentale ale omului”.
Stefan Urîtu, fost preşedinte al Comitetului Helsinki Moldova consideră nefondate acuzațiile aduse jurnalistului Ernest Vardanean ”După câte ştiţi pe 28 martie au avut loc aşa numite alegeri, care au fost precedate şi mai târziu urmate de aresturi de acest gen. Cazul lui Vardanean face parte din acest şir, care are drept scop reconfirmarea importanţei lui Smirnov şi Antiufeev în raport cu aşa numiţii lor oponenţi. Nu poate unui ziarist să-i fie înaintată acuzaţia de înaltă trădare. Un jurnalist nu are acces la anumite documente sau secrete, dacă putem să le spunem secrete. Dacă totuşi a făcut rost de ele, atunci din surse legale şi nu este el vinovatul. Un jurnalist nu poate fi tras la răspundere pentru activitatea sa.”
Serviciul de presă al aşa-numitului Minister al Securităţii de la Tiraspol, refuză să ofere detalii în legătură cu cazul Vardanean „Nu putem să vă oferim deocamdată nici un comentariu. Toate întrebările, toate precizările legate de acest eveniment vi le poate oferi numai judecătorul”, a declarat reprezentantul mgb-ului transnistrean.
Soarta lui Vardanean este în miînile Tiraspolului

„Republica Moldova este unica ţară care ţine în arest un jurnalist pentru libertatea de exprimare. Arestarea lui Ernest Vardanian este o ruşine pentru întreaga Europă”. Declarația a fost făcută de către preşedintele Uniunii Jurnaliştilor, Valeriu Saharneanu, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

Pentru Transnistria însă, nici un argument nu este convingător. Tiraspolul îl folosește pe Vardanean pentru atingerea unui scop ascuns și-l va ține în detenție atîta timp cît acest lucru va conveni autorităților separatiste. Explicația acestui fapt este simplă: regiunea transnistreană se conduce după propriile legi și nu se supune legislației internaționale pe care, de altfel, nici nu o recunoaște.

De această dată, victima regimului de la Tiraspol a devenit Ernest Vardanean. Fostul corespondent al filialei de la Tiraspol al agenţiei ruse de ştiri ”Novyi Reghion” riscă între 12 şi 20 ani de închisoare. Dacă Ernest Vardanean va putea să-și demonstreze nevinovăția, acest lucru ar însemna prăbușirea Republicii Moldovenești Nistrene și descoperirea tuturor neregulilor care se înfăptuiesc aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu