luni, 22 noiembrie 2010

E dreptul tău - votează!

Urmăresc cu atenție fiecare mișcare a actorilor politici din țara noastră  care de aproximativ o lună de cînd au intrat în campania electorală au uitat și de probleme, au uitat de activitățile și colaborările anterioare, au renunțat la prietenie și omenie și prin orice mijloace tind să cucerească cît mai multe inimi rătăcite și nedumerite ale moldovenilor. Unul mai curat, mai patriot, mai desinteresat decît altul, dar de fapt toți au un singur scop bine determint – scaunul de parlamentar, care, odată cîștigat. are puterea miraculoasă de a-i face pe posesori să uite de toate promisiunile electorale. Strigă toți într-un glas că luptă pentru popor și de jure se ghidează de principiul unul pentru toți (parlamentarul pentru popor) și toti pentru unu(poporul pentru parlamentar) dar de facto este unu pentru toți și fiecare pentru dînsul.
În țara noastră, gheata lume, muncește numai pentru alegeri. Politicienii folosesc poporul și-l hrănesc cu promisiuni deșarte în timpul campaniei electorale pentru ca după alegeri să se gîndească doar la ”scumpul de mine”. De ce se întîmplă aceste lucruri? Politicienii sunt foarte deștepți? Nu! Poporul este prea credul, cetățenii prea indiferenți. Noi nu înțelegem că noi suntem de fapt forța care trebuie să miște și să schimbe lucrurile care nu ne convin. Dacă ei au prea multă putere – noi le-am dat-o, dacă ei uită de noi după alegeri – noi le permitem, dacă lucrurile nu mai merg bine – noi am greșit. Deci, noi trebuie să ne schimbăm și să-i schimbăm și pe ei. Politicienii sun în miinile noastre și nu noi la cheremul lor.
Clasa politică, situația din țară, se vor schimba atunci cînd va vrea și cînd se va schimba mentalitatea poporului și nicidecum atunci cînd vor dori politicienii. Primul nostru pas greșit este atunci cînd călcăm în picioare datoria și dreptul de cetățean și renunțăm să mergem la vot. Îi lăsăm pe alții ne aleagă calea pe care vom merge, să ne hotărască soarta, să ne mînuiască viața. Ne-ar conveni oare ca altcineva să ne aleagă soțul sau soția? Nu cred. Cum dar putem permite ca alte persoane să ne decidă viitorul? Cît n-ar fi de straniu, acest lucru este posibil în țara minunilor, acolo unde la un referendum național participă doar 39 % din populație, acolo unde parlamentarii sunt aleși cu votul a doar jumătate din numărul cetățenilor, pentru că ceilalți ”nu au chef să voteze”.
Greșim a doua oară atunci cînd credem că dreptul și datoria nostră de cetățean este actuală doar în ziua alegerilor și uităm de el imediat după ce am pus în dreptul candidatului electoral preferat inscripția ”Votat”. Eroare, mit de oportunitățile căruia profită politicienii. Ei uită de noi după alegeri, pentru că noi uităm de ei, uităm să cerem îndeplinirea promisiunilor electorale, uităm că suntem o putere și putem cere, uităm că avem drepturi și demnitate iar politicienii trebuie să ne respecte.
Multașteptata zi de 28 noiembrie se apropie. Nu știu cum ea va schimba starea lucrurilor în țara noastră, dar la sigur va intra în istorie. Indiferent dacă vom participa sau nu la alegerile parlamentare, rezultatul acestora se va răsfrînge asupra tuturor . Mai avem timp să ne hotărîm: ne mai îngropăm o dată viitorul sau jertfim o jumătate de oră și pășim hotărît spre reformare și dezvoltare.
Nu contează pe cine vei vota, important este să nu stai acasă. Și alegerea ta la sigur nu va fi greșită dacă vei deveni un cetățean activ și informat care după alegeri, va cere de la politicieni acțiuni concrete, și nu promisiuni deșarte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu