marți, 30 noiembrie 2010

Prețurile scad dar tranzacțiile se reduc


Volumul de tranzacţii din sectorul imobiliar s-a redus cu peste 50% faţă de anul 2008 cu toate că preţurile la apartamente au scăzut cu aproape 30%. Piața imobiliară este instabilă, drept rezultat al instabilității economice și politice din țară. Specialiștii susțin că, din această cauză, moldovenii de peste hotare nu mai vor să-şi investească banii în proprietăţi, aşa cum o făceau acum doi ani.
Spațiul locativ din capitală continuă să se ieftinească, în prima jumătate de an preţurile la apartamente pe piaţa secundară au coborât cu opt la sută, de la 705 la 650 euro pe metru pătrat, potrivit Agenţiei imobiliare Nika-Imobil.
Ultima oară acest preţ a fost înregistrat în septembrie 2007, la numai câteva luni după ce piaţa imobiliară a intrat pe un trend de scumpire care a continuat până în septembrie 2008, când a fost atins maximul istoric de 910 euro pe metru pătrat.
„Există multă incertitudine pe piaţă. Preţurile la imobile scad, însă reducerile nu sunt la fel de semnificative ca anul trecut. În prima jumătate a anului imobilul s-a ieftinit cu 5-10%, inclusiv ca urmare a deprecierii euro faţă de dolarul SUA şi, respectiv, leul moldovenesc”, a declarat Nicolae Ostafeiciuc, directorul filialei Botanica a Bursei Imobiliare LARA.
Locuinţele s-au ieftinit în medie pe lună cu 5-10 euro per metru pătrat, în prima jumătate a anului 2010, iar experţii se aşteaptă la o atenuare a ritmului de reducere a preţurilor.
Potrivit dinamicii schimbării costului de piaţă, de la începutul anului curent preţul unui metru pătrat de locuinţe a scăzut cu 185 euro. În schimb, în iulie, august şi septembrie preţurile la apartamentele din Chişinău practic nu s-au schimbat: un metru păstrat costă în medie 625 euro.
Datele „Lara” arată că cele mai ieftine apartamente se vând în zona Aeroportului unde, în luna octombrie, un apartament cu o odaie putea fi cumpărat la un preţ mediu de 598 de euro pentru un metru pătrat. În schimb, cele mai scumpe erau în centrul capitalei - 823 de euro pe metru pătrat. Cele mai solicitate pe piaţă sunt garsonierele, al căror preţ s-a diminuat cu 20%, cel mai puţin comparativ cu ieftinirile înregistrate la celelalte tipuri de apartamente. Apartamentele cu două odăi s-au micşorat în medie cu 25%, iar cele cu 3 camere - cu peste 30%.
În pofida acestor eftiniri, în prima jumătate a anului, s-au vândut lunar câte 1000 de imobile, indicator de 2-3 ori mai mic faţă de tranzacţiile efectuate înainte de criză. În exploatare au fost date doar 880 de apartamente noi, ce reprezintă jumătate din indicii aceeaşi perioade a anului trecut. Companiile din construcţii estimează că am putea asista la o creştere a preţului la apartamente, din cauza unui deficit acut de apartamente noi.
Poate pentru persoanele care vînd spații locative, aceste ieftiniri sunt foarte mari, în timp ce cei care vor să-ți cumpere un apartament, consideră că prețul acestora este enorm de mare. Și au dreptate. De unde să dai 625 de euro pentru un metru pătrat de spațiu locativ cînd salariul mediu pe economie, potrivit Biroulu Național de Statistică, este de 1200 de lei. Un tănăr specialist, trebuie să muncească 20 ani pentru ca să-ți poată procura un apartament cu o cameră în capitala țării.
Însă, conducerea Republicii Moldova, nu ține cont de aceste lucruri, iar în următorii ani prețurile spațiilor locative, chiar dacă vor mai scădea puțin, nu se vor deosebi radical de situația actuală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu